Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuklarımıza kazandırabileceğimiz ilk alışkanlıkların başında gelen diş fırçalama, küçük yaşlardan itibaren çok önemlidir. 2 yaşından itibaren diş fırçalamaya başlayan ve 6 ayda bir kontrole giden çocuklarımız, çürüklerle hiç karşılaşmayacak ve uzun yıllar boyunca sağlıklı dişlere sahip olacaklardır.


Kliniğimizde her türlü çocuk diş tedavisini özenle ve sabırla uygulamaktayız. Muayeneye geldiğinizde çok daha detaylı bilgilendirme yapacağımızdan emin olun. Ama öncesinde çocuk dişlerinin bakımı hakkında sizlere birkaç bilgi vermek istiyorum.


Çocuklarda yaklaşık 6 aydan başlayan ve 2 yaşlarda biten bir süt dişlenme dönemi vardır. Bunun sonunda her yarım çenede 5 tane olmak üzere toplam yirmi adet süt dişi bulunur. Çocuklarınızın süt dişi oluşumu anne karnında başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. O nedenle hem annenin hem de çocuğun bu dönemde kalsiyum ve fosfordan yeterli beslenmesi süt dişlerinin sağlamlığını olumlu etkiler.


Bu dönemde geçirilen ateşli hastalıklar, alınan bir takım antibiyotikler, karbonhidrattan zengin beslenme ve yetersiz ağız hijyeni ise ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu dönemde beslenmeye dikkat etmeniz, çocuklara çok fazla şeker çikolata yedirmemeniz, özellikle dişe yapışan jelibon tarzı yumuşak şekerlerden uzak durmanız, şeker çikolata yedikten sonra hemen su içirmeniz çürük tehdidinden korunmanız için alacağınız basit önlemlerdir.

 

Yine meyve, havuç, salatalık gibi atıştırmalıklar da doğal diş fırçası görevi  görürler. Yaklaşık 6 yaşlarında diş dizisinin en arkasında çıkan, süt dişi olmayan yani düşüp yerine yenisi gelmeyecek olan çocuğun 1. Daimi büyük azı dişi vardır. Bu diş genellikle süt dişi zannedilir ve çocuk daha diş fırçalama alışkanlığı kazanmadıysa çok erken çürür ve kaybedilir. Bu diş ağızda çiğnemenin anahtarı dediğimiz çok önemli bir diştir. Çürümeye başlar başlamaz tespit edilip tedavi edilmeli kaybedilmemesi için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

 

Süt dişleri değişmeye 6- 7 yaşlarda ön grup dişlerden başlar. Sırasıyla 6- 7 yaşlarda ön grup dişler, 9- 10 -11 yaşlarda arka azı dişler, 12 yaşlarda da köpek dişler değişir. Yine 12 yaşında diş dizisinin en arkasında 2. Büyük azı dişi çıkar. Değişim yaşından önce süt dişlerinde çürük oluşmuşsa  tedavi edilmesi gerekir. Süt dişleri alttan gelecek daimi dişlere rehberlik ve yer tutma görevi görürler.

 

Erken süt dişi kayıplarında dişlerde öne doğru kayma sebebiyle yer darlığı ve çapraşıklık sorunları görülebilir. Bu nedenle süt dişleri düşme yaşına kadar yerinde tutulmalıdır. Erken kayıplarda da uygun yer tutucularla diş boşluğu korunmalıdır.